31 July 2011

Saya Amat Mencintaimu







Filem Saya Amat Mencintaimu ( SAM ) menelan perbelanjaan sebanyak RM1.6 Juta.

Arahan Syafiq Yusof.

Antara pelakonnya adalah Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Syamsul Yusof, Neelofa dll.

**mesti tengok punye ini filem...feeling-feeling gitu..auwww!!!

Salam Ramadhan


Kepada pengunjung blog deyna83..

Dikesempatan ini, saya ingin memohon maaf atas segala kesilapan yang pernah berlaku

atau terkasar bahasa kepada kamu semua...

Dan memanjatkan kesyukuran pada Illahi kerana dipanjangkan umur...

"Selamat menjalani ibadah puasa"

***Jangan membazir yeaa...sederhanalah dalam apa jua perkara yang kita lakukan..

Niat Puasa

Lafaz niat

Lafaz setiap malam. Niat ringkas:

نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.

Lafaz lengkap:

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

  • Sebenarnya bangun untuk bersahur itu sudah dikira berniat untuk berpuasa.

Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya untuk sebulan:

Lafaznya:

نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan memperbaharui niat sekali lagi bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki, iaitu niatnya:

“Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala”.

Waktu berniat

Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.

Doa Buka Puasa

اللهم لك صمت وبك امنت وعلى رزقك أفطرت

Ya Allah, Aku telah berpuasa untuk Kau dan pada Kaulah aku mempercayai dan aku membuka puasa dengan apa yang Kau berikan

Kelebihan Bulan Ramadhan

Ramadhan adalah bulan yang mulia yang padanya ada kebaikan dan keberkatan. Allah dan Rasul r telah menjelaskan kelebihan bulan ini, antaranya :

1. Bulan yang diturunkan padanya Al-Quran :

Allah berfirman :

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْه ﴾ ﴿

Maksudnya : "Bulan ramadhan, bulan yang diturunkan padanya (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara haq dan batil), barang siapa antara kamu yang hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu.."

[Al-Baqarah : 185]

2. Bulan yang padanya ada Lailatul Qadr :

Allah berfirman :

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴾ ﴿

Maksudnya : ” Sesungguhnya, kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada lailatul qadr. Dan tahukah kamu apakah lailatul qadr itu? Lailatul Qadr itu adalah lebih baik dari seribu bulan ” [Al-Qadr : 1-3]

3. Bulan yang padanya dibelenggu syaitan, dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka

Nabi r bersabda :

[ إذا جاء رمضان ؛ فتحت أبواب الجنة، وغلقت أبواب النيران، وصفدت الشياطين ]

Maksudnya : ” Apabila tiba ramadhan; telah dibuka pintu-pintu syurga, telah ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan ” [HR Al-Bukhari : 3277, Muslim : 1079]

KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

1. Puasa di Ramadhan menjanjikan pengampunan dosa :

Nabi r bersabda :

[ من صام رمضان إيمانا و احتسابا، غفر له ما تقدم من ذنبه ]

Maksudnya : ” Barang sesiapa yang yang berpuasa ramadhan kerana didorong oleh iman dan mengharapkan keredhaan Allah, maka diampunkan baginya dosa-dosanya yang lalu ” [HR Al-Bukhari : 38, Muslim : 175]

2. Puasa di Ramadhan menjanjikan syurga :

Nabi r bersabda :

[ من آمن بالله وبرسوله وأقام الصلاة وصام رمضان كان حقا على الله أن يدخله الجنة ]

Maksudnya : ” Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Rasul-Nya, dan mendirikan solat, dan berpuasa di bulan ramadhan, maka telah layak baginya untuk dimasukkan oleh Allah ke dalam syuga “

[HR Al-Bukhari : 2637]

29 July 2011

Bersantai Bersama Shafiq Rahim (Harimau Malaya)




Karnival Jom Niaga

Tempat: SMK Putrajaya Presint 9(1)
Tarikh: 30 Julai 2011 (Sabtu)
Masa: 8.00 pagi- 4.00 petang

Dan yang paling dinantikan adalah:

"Bersantai bersama Shafiq Rahim
(Ketua Pasukan Bola Sepak Malaysia)
Harimau Malaya"
Jam: 2.00 petang

28 July 2011

Sinopsis Hingga Akhir Waktu


ERIK lengah menjaga ANGGREK (2 tahun), putrinya, saat berjalan-jalan di taman bermain. Akibatnya, Anggrek pun menghilang. Eric sudah mencari Anggrek kemana-mana, namun tak berhasil menemukannya. Akibat dari kejadian ini, LARAS, istri Eric pun menderita depresi berat.

Suatu hari, mobil Eric hampir saja menabrak seorang gadis kecil yang ditinggalkan oleh ibunya karena ayahnya tak mau bertanggungjawab. Laras yang sedang mengalami depresi langsung mengakui gadis itu sebagai Anggrek. Eric berusaha menyadarkan Laras. Tapi Laras tetap beranggapan kalau gadis itu adalah Anggrek, putrinya yang hilang. Tak tega mengecewakan Laras, Eric pun membawa gadis itu pulang dan menjadikannya pengganti Anggrek.

Sementara itu, Anggrek sendiri kemudian bertemu dengan seorang penjahat. Penjahat itu merampok kalung berliontin bunga anggrek yang dipakai gadis kecil itu. Gadis itu menangis histeris. Untung AJI, seorang pria baik hati yang menjadi buronan akibat difitnah, menolongnya. Aji kemudian merawat Anggrek kecil dan menamainya, KANIA, sesuai dengan nama tengah istrinya yang terpisah darinya. Anggrek masih memegang cincin berbunga anggrek sebagai satu-satunya peninggalan orangtuanya.

Perampok itu membawa kalung anggrek tersebut pulang ke rumah. Dia kemudian memberikannya pada NILLA, putri tunggalnya.

Tiga gadis itu pun tinggal di tempat yang berbeda dengan kehidupan mereka masing-masing. Anggrek kecil yang kini bernama Kania hidup menderita bersama Aji di kampung. Sementara gadis kecil pengganti Anggrek itu hidup berkelimpahan. Sementara itu, Nilla hidup dengan dicekoki oleh perbuatan jahat oleh kedua orangtuanya. Suatu hari, akibat kebodohannya, ayah Nilla akhirnya meninggal dunia. Nilla pun mendendam pada pembunuh ayahnya yang belakangan baru dia ketahui, tak lain adalah Eric.

Tahun tahun kemudian berlalu dengan cepat. Di usianya yang ke delapan belas, Kania dan Aji memutuskan untuk pindah ke Jakarta. Kania pun berharap bisa bertemu kembali dengan kedua orangtuanya. Sementara itu, Anggrek telah memiliki segalanya. Kedua orangtua yang sempurna, harta melimpah, dan seorang bintang film terkenal sebagai kekasihnya.

Suatu hari, Eric berhasil menemukan kalung anggrek yang diberikannya kepada putri kandungnya saat kecil dulu. Eric pun melacak asal muasal kalung itu. Eric kemudian menemukan kenyataan bahwa kalung itu milik Nilla yang telah dewasa. Eric kemudian menganggap Nilla sebagai putri kandungnya. Nilla awalnya mau menyangkal. Namun WINA, ibu Nilla yang mata duitan memaksa Nilla bersandiwara. Nilla pun setuju. Nilla kemudian diboyong ke rumah Eric. Anggrek luar biasa kaget mendapati kenyataan bahwa dirinya bukan putri kandung Eric dan Laras. Lebih-lebih, Anggrek dibuat pusing oleh tingkah Nilla yang selalu berusaha membuat hidupnya menderita.

Sementara itu, Kania tak sengaja bertemu dengan Nilla. Kania terkejut sekali mendapati Nilla memilik kalung yang mirip dengan cincinnya. Nilla langsung menuduh Kania mau mencuri kalungnya dan membuat Kania diusir oleh satpam. Kania menangis. Aji menenangkan Kania.

Di Jakarta, kehidupan berlangsung sangat sulit untuk Kania. Kania pun memutuskan untuk membantu Aji berjuang memenuhi kebutuhan mereka. Kania kemudian bertemu dengan GALANG, seorang pemuda kampung yang baik hati. Galang membantu Kania mendapatkan pekerjaan sebagai tukang rujak.

Kania kemudian berkenalan juga dengan Anggrek. mereka pun menjadi sepasang sahabat tanpa mengetahui bahwa sebenarnya Anggrek telah merebut semua yang Kania miliki.

Hubungan Galang dan Kania pun semakin dekat dan mereka mulai saling mencintai. Sayangnya, hubungan ini kemudian ditentang oleh Aji yang sangat ingin menjodohkan Kania dengan putranya. Aji sendiri tak pernah mengetahui dimana putranya berada sebab sejak bertahun-tahun yang lalu Aji telah terpisah dari istrinya, SINTA.

Sementara itu, kehidupan Galang sendiri juga menyimpan rahasia. Dia sebenarnya memilik seorang kakak kandung yang tak pernah dikenalnya. Yang tak lain adalah GUNTUR, kekasih Anggrek.

Suatu hari, Kania bertemu dengan ADITYA, seorang bintang terkenal yang sombong, licik dan gila kemewahan. Aditya ternyata jatuh cinta pada Kania dan berusaha mendapatkan Kania dengan segala cara. Kania sangat membenci Aditya. Namun dia tak menyadari suatu hal. Bahwa Aditya sebenarnya tak lain adalah putra dari Sinta, wanita yang dicari-cari Aji selama ini.

Hubungan Kania dan Anggrek sendiri semakin lama semakin dekat. Laras pun sangat menyayangi Kania. Laras kemudian ingin mengangkat Kania sebagai putri kandungnya. Namun, sebelum semua itu terlaksana, Laras akhirnya malah mengalami kecelakaan dan menderita koma berkepanjangan.
Setelah Laras tak ada, hidup Anggrek dan Kania pun semakin berantakan. Anggrek diusir dari rumah dan terpaksa hidup susah bersama Kania. Sementara Kania kembali kehilangan kesempatan untuk merasakan kebahagiaan yang seharusnya menjadi miliknya semenjak dia kecil.

Bagaimanakah kelanjutan kisah ini? Apa yang akan terjadi saat Kania tahu bahwa seharusnya yang memiliki segala yang dimiliki Anggrek adalah dirinya? Apa yang akan terjadi saat Nilla mengetahui bahwa Eric adalah penyebab kematian ayahnya? Dan bagaimana dengan kisah cinta mereka? Siapa yang akan dipilih Kania? Galang, pemuda lugu yang tulus atau Aditya yang kaya raya, tampan dan penakluk wanita? Atau mungkinkah dia malah akan berpaling pada Guntur, kekasih Anggrek yang juga kakak kandung Galang?

Pelakon: Marshanda, Lucky Perdana dll

Tayangan: Astro Ria

Tarikh: 29 Julai 2011 (6.30 petang)

27 July 2011

Dekorasi







cantik dipandang mata

Ku Tanggung Derita Itu

Assalamualaikum..wbt..n Salam Sejahtera..

Rasa macam dah lama sangat tak update blog ni..

Miss U blog..

Bukannya malas...tapi tak larat..

Ce tengok tajuk tu.."Ku tanggung derita itu"..

Derita sangat ke?

Tuan punya blog jatuh sakit..

Demam+selsema+telinga berdesing=derita

setakat demam dan selsema...itu normal la..

Tapi telinga berdesing yang tak tahan tu..

Rasa cam duk dalam gua je..Bergema tak ingat

Dah 3 hari telinga ni tak baik2..

Macam2 petua dah diamalkan..tapi takde kesan pun..

Last2....semalam aku gi klinik swasta...jumpa doktor..

Dia cuma cakap telinga aku merah..

Kalau tak baik jugak...kena refer balik..

Aduhhhhhhhhhhhh duh duh duh...!!!

Sengsara kejap..

Pekak sebelah telinga ni..bukan tu je..aku selsema berdarah sekali..tak pernah aku alami.

ini adalah 1st time tau..

Isnin aku EL...semalam aku sempat gi keje pagi je...tengahari aku dah chowww..balik

n then hari ni aku ambik cuti...

Bukan aku je tak sihat..

Baby Aqil pun sama..

Demam+selsema+batuk=semput..

Isnin hari tu dah bawa gi klinik..

Tapi masih tak sembuh2 sampai la ni..

Ciannya tengok...Tak bermaya je..

Moga baby cepat sembuh dan boleh main cam biasa...Mama rindu gelak tawa baby..

**weekend...duduk rumah je..sebab tak sihat...

hajat nak gi kenduri kawin dan besday zara (anak kak min)...

Hancusssssssssss...program....

***baiti....tu la ingat nak suruh laki aku gi gotong royong kat blok..alamaknya sume

cancel...

Suruh laki aku jaga aku lagi baik...Ko gi ke?

24 July 2011

Warna Mengikut Hari

  • PUTIH (Isnin)

Putih mewakili kesemua warna di dalamnya. Ia adalah lambang penyembuhan menerusi gabungan tujuh warna yang terdapat di dalamnya. Ia menjadi warna pilihan pada hari pertama kita iaitu pada hari isnin.


Pilih pakaian berasaskan warna putih kerana ia mempunyai tenaga luar biasa untuk memulihkan tenaga dan mood pada hari isnin. Biasanya, hari isnin menjadi hari yang agak suram dan agak bosan untuk ke tempat kerja. Jadi, pilih pakaian berasaskan putih namun tidak perlulah segala-galanya berwarna putih. Cukuplah kalau ada warna putih menjadi warna asas pada hari itu.


  • MERAH JAMBU(Selasa)

Ia adalah warna yang lembut, romantis dan menyegarkan. Ini kerana pada hari Selasa sering dikaitkan dengan sesuatu yang kurang baik seperti terlalu emosional, cepat marah dan sebagainya. Jadi, warna seperti merah jambu bukan sahaja mempunyai aura yang romantis tetapi mempunyai tenaga menyeimbangkan emosi anda.


  • BIRU (Rabu)

Biru juga adalah lambang penyembuhan serta dikaitkan dengan keberkesanan komunikasi. Ia memberi kesan terhadap komunikasi. Ia memberi kesan terhadap komunikasi yang baik kepada individu berkenaan. Maknanya, segala-galanya akan berjalan lancer kerana hubungan komunikasi anda agak baik pada hari itu.


  • KUNING ataupun JINGGA (Khamis)

Ia adalah kategori warna yang penuh godaan yang membara, ceria, daring dan dikaitkan dengan warna sensual untuk wanita. Ia menjadi wanita lebih menggoda dan sesuai untuk para isteri untu memberi signal yang baik pada para suami di malam jumaat!


  • HIJAU (Jumaat)

Hijau adalah lambang ketenangan jiwa dan mendamaikan kepada sesiapa sahaja. Pilihan warna hijau memberi satu sentuhan yang cukup baik untuk wanita terutama di hari mulia umat Islam.


  • MERAH (Sabtu)

Hari untuk enjoy bersama rakan mahupun keluarga. Penat bekerja, inilah masa untuk bersantai dan berhibur. Pilihan warna merah pasti menyemarakkan mood di malam minggu dan pastinya lebih hot!


  • HITAM (Ahad)

Seperti mana putih, hitam juga ada azimatnya. Ia mampu menyimpan tenaga sepanjang enam hari anda. Ia ibarat anda mengecas semula tenaga anda untuk memulakan hari baru anda pada minggu berikutnya. Selain elegan, hitam mempunyai tarikan tersendiri kepada pemakainya.

Lirik Lagu Falling In Love by Dato' Siti Nurhaliza



Once in a lifetime…
and your sweep took off your feet
and everything I’ve touched dissolve itself before my eyes

you’re taking me higher when I hear you speak to me
this is so familiar but I’m caught up in this fantasy,

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you

When I look into your eyes
I see your love that comforts me
Every now when I go to sleep
I wait to see you in my dream

you’re taking me higher when I hear you speak to me
I’m trying to tell you that I will never won’t to let you go

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you

Over and over again because I’ll let my mind
You give me something in you to believe in
Come to take me away…

*Now I can’t seem to find myself
Oh, I can’t seem to give up my mind
Oh, I keep falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you

22 July 2011

Putrajaya Night Marathon 2011


Cash Award

Sesiapa yang berminat, boleh ke website Putrajaya Night Marathon 2011.

**aku pun macam nak join je...lama x lari...last lari pun..time sekolah..merentas desa...dapat no.7 dalam seratus lebih orang...

Earning Nuffnang-1


First time....

Nak tebus duit nuffnang a.k.a bonus raya la..

Tak banyak mana pun...

Sebab blog ni tak popular pun..

Sebab tu sikit je..

Takpe la dari takde kan..

Rezeki jangan ditolak..

Lepas la beli kuih raya..

Bonus untuk kakitangan kerajaan tak tau la ada ke idooookkkk...

Kita tengok je la Kerajaan kita prihatin ke tak yerr...

***Bila nak dapat ribu riban cam kakred yoppppppp...sedap shopping kalau gitu..

Thanks nuffnang...

Moody

Salam Jumaat...

Masih dalam keadaan yang tidak sihat...

Tapi masih gagahkan diri untuk bekerja.

Moody bukan sebab apa...

Masalah yang sama...

Fail...fail...fail...

Berapa bulan sekali la nak tukar kedudukan..

Tak larat dah..

Mau mati dalam timbunan fail la agaknya nanti..

Pagi-pagi buta dah sibuk wat list baru....

Benciiiiiiiiiiiiiiiii..

Aku wat list fail ikut kesenangan aku...Sebab yang cari failnya adalah AKUUUUUUU..

Ni pegawai nak cara dia...Aduiii

Patutnya bersyukur la sikit aku ada list..

Kalau aku tak wat langsung....PADAH la...

Langsung tak jumpa fail...

Biasanya aku key-in fail ikut Vol. yang latest la...

Yang latest aku letak depan2...

Sejak zaman Mr.John lagi dah gitu...

Tapi zaman dah lain...

Nak list fail ikut negara pulok...

Tu la keje yang tak habis-habis...

Dok pindah2 fail je kejenya...

Takpe lepas ni...dah settle aku wat list...

Aku nak forward kat pegawai2 aku..

So, lepas ni...boleh cari sendiri...jika aku cuti,el,MC yo..

takyah minta no.fon aku dah kat sape2...

Sama je...

Kalau dapat no.fon aku pun..

Macam la aku ingat..

Senarai fail bukannya ada dalam OTAK aku..

Semuanya ada kat dalam PC aku..

Dan lepas ni...senarai fail ada kat semua pegawai aku...

No Reason dahhhhhhh...

21 July 2011

21072011

Pagi tadi aku bertugas di kaunter sebab ganti akak kita ni MC sakit perut katanya..

Tengahari, jamuan pulak. Apalagi...bedal je la...Free kan..Walaupun mood untuk makan tu xde...Hidung tersumbat.

Siap makan nasi....n minum air..terus je gi taska tengok anak...Cian dia main sorang2.

Petang.....check up kat klinik...Nasib baik tak ramai....Pastu datang balik ofis...wat keje cam biasa...

****Gagahkan diri gi ofis walaupun x larat...

Demam...selsema....sakit kepala...waduh...waduh...

20 July 2011

Create Photo Album


Gambar contoh.
  • On the Insert tab, in the Images group, click the Photo Album button.
The Photo Album dialog box opens.
  • Under Insert picture from, click File/Disk.
The Insert New Picture dialog box opens.
  • Navigate to your file folder, click picture 1, hold down the Crtl key, and click picture 3 through picture 5. Then click Insert.
  • In the Pictures in album list, click picture 4, and then click the Move Up button to make it the second picture in the list.
  • Preview the pictures in turn, and then click the Contrast and Brightness buttons as necessary to give the four photographs a more even tone.
You could also adjust the rotation of a picture, but in this case, that is not necessary.
  • In the Album Layout area, display the Picture Layout list, and click 4 pictures.
  • Display the Frame Shape list, click Rounded Rectangle. Then click Create.
  • Save the presentation as My Photo Album.
**Kertas Kerja ke-2 dlm Ms Powerpoint 2010.

***sekarang tengah sibuk create Biografi anak3....

Kertas Kerja










sempoiiii...nyer

malas betul nak present kat depan...

bukan 1, tapi 2 kena present tau...mak aiii..x suke nya..

walau x suke...aku hadir 100% kursus tersebut.

No ponteng2x la..

Rumusan Kajian Dr. Glenn Doman Tentang Kanak-Kanak

  • Tiada ahli sains yang dapat mengalahkan kanak-kanak dari segi semangat belajar, mengkaji, mencuba dan menyelidik. Kanak-kanak akan lebih gembira jika lebih banyak dan lebih cepat menerima pelajaran. Potensi kanak-kanak membaca sama sahaja dengan potensi bercakap.
  • Kanak-kanak boleh bercakap dahulu kerana kanak-kanak lebih banyak menerima rangsangan pendengaran percakapan.
  • Sekiranya rangsangan mata dan telinga sama banyak diterima, pasti kanak-kanak akan dapat membaca dan bercakap pada waktu yang sama. Walau bagaimanapun ia bergantung kepada kaedah dan suasana pembelajaran.
  • IQ akan meningkat dengan pesat bila dirangsangkan dalam peringkat ini dan berkurangan pada peringkat seterusnya.
  • Apa yang tidak diperolehinya semasa kecil, sangat sukar diperolehi apabila ia besar kelak.
  • Pembelajaran pada masa akan datang juga terletak di atas apa yang didapatinya semasa kecil.
  • Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang cacat otak (seperti akibat demam panas) masih boleh dirawat jika sel otaknya dirangsangkan sebelum umur persekolahan.

Doa Untuk Anak Nakal

Doa memainkan peranan penting dalam pembentukan sebuah keluarga. Ini memang tidak dapat dinafikan, selain usaha-usaha yang perlu kita ambil. Segala kata-kata, keyakinan, doa, harapan dan impian ibu bapa adalah sebenarnya doa dan akan terkesan ke dalam jiwa anak. Doa mestilah disusuli dengan tindakan yang hikmah dalam cara kita membentuk peribadi anak.

1. Amalkan membaca baca ‘Ya Latif’ sebanyak 7 kali dan dihembuskan ke kepala anak sewaktu mereka sedang atau hendak tidur.

2. Kita perlu banyak bersabar dalam usaha-usaha kita menangani anak-anak zaman sekarang yang begitu aktif. Kita perlu pujuk bukan marah.

3. Baca al-Fatihah, Baca surah Taha ayat 1- 5.

Kemudian baca doa NABi DAUD sebanyak 3 kali -

“YA ALLAH LEMBUT KAN HATI ANAKKU (SEBUT NAMA) SEBAGAIMANA ENGKAU LEMBUTKAN NABI DAUD AKAN BESI”

dan hembuskan pada makanan atau minumannya.

4. Untuk suri rumah yang sedang memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200, surah Ali Imran bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”

5. Ini diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir ‘Ya Hayyu, Ya Quyyum, Ya Latiff dan Ya Rahman’ berulang-ulang. Semua ini Insya-Allah adalah doa pelembut hati.

Sinopsis Bella Calamidades


Bella Calamidades mengisahkan perjalanan hidup seorang anak yatim piatu, Dolores Lola Carrero (Danna Garcia) yang penuh dengan pelbagai rintangan sebelum keajaiban muncul menyelamatkan nasibnya yang malang. Sejak bapanya meninggal dunia, Lola terpaksa menumpang di rumah makciknya dan membesar tanpa kasih sayang. Malah, Lola sering diperlakukan sebagai seorang hamba dan tidak pernah menerima layanan baik daripada keluarga makciknya.
Malangnya, satu hari tragedi menimpa dan Lola melarikan diri pulang ke kampung halamannya setelah menganggap dirinya sebagai penyebab kepada kemalangan yang menimpa makciknya. Lola telah menyembunyikan diri dalam pondok kecil di sebuah tanah perkuburan yang terletak jauh daripada kawasan bandar. Memandangkan penampilan Lola yang selekeh dan tidak terurus, penduduk di sana menganggapnya sebagai orang kurang siuman dan pembawa sial.
Dia juga dituduh sebagai punca terjadinya beberapa insiden yang telah bertukar menjadi tragedi. Sedih dan kecewa dengan nasib itu, Lola benar-benar mengharapkan perubahan positif dalam hidupnya.

** telenovela ni menggantikan Marimar yang telah tamat pada 15.7.2011

Tips Hadapi Stress

  • Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk
    Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulangkaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.
  • Perbanyakkan membaca Al-Quran
    Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab sepanjang waktu.
  • Banyakkan solat sunat
    Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.
  • Selalu berdoa kepada Allah
    Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripadaNya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah Yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. InsyaAllah, Allah akan memakbulkan doa setiap hambaNya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa.
  • Bersangka baik dengan Allah
    Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Musibah berlaku selalunya juga adalah kerana kezaliman diri sendiri. Sentiasa bermuhasabah dan kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.
  • Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
    Orang ramai selalu berkatan bahawa badan cergas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.
  • Amal diet dengan disiplin yang kuat
    Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh itu, cara untuk mengurangkan tekanan adalah dengan mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Diet yang tidak tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung, darah tinggi dan kencing manis.
  • Menangis dengan sepuas hati
    Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. “Luaran lain hati lain” - ada sesetengah individu apabila mereka mengalami tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan itu. Sebagai contoh, bila dilihat bersama-sama rakan-rakan ‘cool’ sahaja, tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Menangis dan berkongsi masalah bersama sahabat yang dipercayai boleh mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.
  • Hargai kebolehan diri sendiri
    Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuru oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup yang lebih ceria.
  • Cintai diri sendiri
    Cintailah diri kamu sendiri sebelum mencintai diri orang lain”. Kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...