11 May 2010

Persiapan Hari Belia Negara di Putrajaya..


Sempena Hari Belia Negara 2010 pada 14, 15 dan 16 Mei ini, akan diadakan pelbagai aktiviti menarik yang akan dilaksanakan oleh belia untuk generasi belia itu sendiri. Di antaranya ialah penganjuran Youth Town yang melibatkan sepenuhnya penyertaan dari kalangan belia. Youth Town akan mengumpulkan kira-kira 50 gerai jualan yang akan diusahakan oleh usahawan-usahawan belia dari seluruh Negara.

Dianggarkan kira-kira 100,000 pengunjung akan mengunjungi Youth Town yang mempunyai pelbagai aktiviti jualan menarik yang menepati citarasa belia-belia pada masa kini. Di Youth Town terdapat pelbagai barangan jualan menarik yang akan dijual seperti pakaian lelaki dan wanita mengikut fesyen belia semasa, tudung wanita, cenderamata, barangan military, makanan serta minuman dan banyak lagi. Barangan jualan di Youth Town juga telah ditetapkan untuk dua gerai jualan hanya satu barangan yang sama boleh dijual bagi menyediakan lebih banyak lagi barangan yang berlainan menjadi pilihan setiap pengunjung.

Diantara acara menarik sempena sambutan tersebut ialah Karnival Sukan seperti sukan udara, drift/draGo-Kart, mini bike, futsal, paintball, Karnival Remaja, Karnival Belia, Expo dan Pameran Kerjaya, Karnival Rakan Muda dan Jambori Pengakap.

Sambutan Hari Belia Negara 2010 yang bertemakan ”Belia Kreatif dan Inovatif Pemacu Ekonomi Negara” akan bermula pada 14 hingga 16 Mei 2010 di Putrajaya dan acara kemuncak sambutan pada 15 Mei di PICC, Putrajaya ialah Perhimpunan Hari Belia Negara bersama YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Selain itu, di Youth Town turut disertai 15 rakan niaga dari syarikat-syarikat yang berdaftar bersama skuad Go-Mobile Rakan Muda yang mana akan memberikan harga istimewa bagi setiap barangan jualan mereka bukan sahaja kepada pengunjung-pengunjung yang berdaftar sebagai ahli Rakan Muda malah kepada yang bukan ahli. Di antara rakan niaga yang turut sama ialah Le Run Bicycle, Auto Association Malaysia (AAM), Dr.Irfan Khairy, Comic Paradise, Foto Mania dan banyak lagi.

Di Youth Town ini juga, belia akan dapat mencari peluang-peluang baru dan maklumat berkenaan perniagaan di samping dapat berkenalan dengan belia-belia lain yang turut sama hadir di Youth Town.

kredit by KBS

07 May 2010

iluvislam



Pengakuan Lelaki Terhadap Wanita

Kami sulit menahan pandangan mata kami
ketika melihat kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan Allah
kecantikan dan postur yand ideal,
kami semakin susah untuk menolak agar tidak melihat kalian,
kerana itu lebarkanlah serta longgarkanlah pakaian kalian
dan tutupilah rambut hingga ke dada kalian dengan kerudung yang membentang.

Kami sulit menahan pendengaran kami
ketika berbicara dengan kalian,
apalagi jika kalian diamanahkan oleh Allah
suara yang merdu dengan irama yang mendayu
kerana itu tegaskanlah suara kalian
tatkala berbicara di berhadapan dengan kami
dan berbicaralah seperlunya sahaja.

Kami juga sulit menahan
bayangan-bayangan hati kalian,
ketika kalian dapat menjadi
tempat untuk dicurahkan segala isi hati kami,
waktu luang kami kadangkala akan sering terisi
oleh bayangan-bayangan kalian,
kerana itu janganlah kalian membiarkan kami
menjadi curahan hati bagi kalian.

Kami tahu kami insan lemah
bila harus berhadapan dengan kalian,
kekerasan hati kami dengan mudah bisa luluh
hanya dengan senyum kalian,
hati kami akan bergetar
ketika mendengar dan melihat kalian menangis.

Sungguh ALLAH telah memberikan amanah terindah kepada kalian,
maka jagalah amanah itu
jangan sampai ALLAH murka dan memberikan keputusan-Nya.

Maha Besar dan Maha Suci Allah yang tahu
akan kelemahan hati kami ini,
hanya dengan ikatan yang suci dan yang diredhai-NYA,
kalian akan menjadi halal bagi kami.

"LAlu apa yang telah aku lakukan selama ini..YA Rabb, ampunilah daku.
Untuk setiap pandangan yang tak terjaga,
untuk iman yang tak dipelihara,
lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,

Ya Rabb, Engkaulah mengawasi kami setiap detik,
kerana kasih sayangMu ya Allah kepada kami,
Engkau perintahkanlah malaikan silih berganti
menemani kami siang dan malam
agar iman kami dapat dijaga...

kredit by:iluvislam

05 May 2010

Lagenda Budak Setan

Hari Belia Negara 2010


Karnival Jom Heboh 15-16 Mei 2010 Tapak Pasar Tani, Presint 2, Putrajaya

Terdapat juga pelbagai aktiviti menarik seperti berikut:

1. Sukan Kecergasan
Sukaneka, Senam Cergas,Step Aerobic, Aerobicthon, Berjalan Rakyat, Hari Terbuka Gymnasium KBS, Fit Ball, Lompat Tali,Pertandingan Cheer Leading

2. Sukan Bermotor
Go-Kart, Mini Bike, Pameran oleh Kelab Kereta Malaysia, Goodyear KBS International Drift Challenge, KSR Kawasaki Race, Motorbike Team, F1 Team

3. Sukan Rekreasi
Paintball, X-Game, Pony Ride (tungang kuda), Pertunjukan Pakour, Eco Challenge,Pertunjukan Base Jump, Kereta Kawalan Jauh, Sukan Air (Jet Ski, Berkayak, Perahu Panjang, Mendayung, Perahu Layar), Joy Flight (naik Helicopter)

4. Kesenian
Konsert Rabbani, Persembahan Indie Band, Persembahan Teater, Pertandingan Gendang, Pertandingan Extreme Dance, Fashion Show, Persembahan Band Komuniti Putrajaya, Sesi Bersama Upin & Ipin (betul..betul..betul..)

5. Miniature Golf, Pameran Pendidikan, Job Fair & Karnival Fun Foto

04 May 2010

Ibu

Orang kata aku lahir dari perut Ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. Ibu
Bila lapar, yang suapkan aku.. Ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. Ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Ma!
Bila bangun tidur, aku cari.. Ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang.. Ibu
Bila nak bermanja, aku dekati.. Ibu
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.. Ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.. Ibu
Bila nakal, yang memarahi aku.. Ibu
Bila merajuk, yang memujukku cuma.. Ibu
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.. Ibu
Bila takut, yang tenangkan aku.. Ibu
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.. Ibu

Aku selalu teringatkan.. Ibu
Bila sedih, aku mesti telefon.. Ibu
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.. Ibu
Bila bengang, aku suka luah pada.. Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. “ibuuuuuuuuuuuuu!”
Bila sakit, orang paling risau adalah.. Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.. Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu.. Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku.. Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.. Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu
Bila nak kahwin, Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.. Ibu

Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok, aku cari.. Pasanganku
Bila sedih, aku cari.. Ibu
Bila berjaya, aku ceritakan pada.. Pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.. Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat.. Pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.. Ibu
Bila nak bercuti, aku bawa.. Pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.. Ibu
Bila sambut valentine, Aku hadiahi bunga pada.. Pasanganku
Bila sambut hari ibu, aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu
Selalu aku ingat.. Pasanganku
Selalu Ibu ingat kat aku
Bila-bila aku akan telefon.. Pasanganku
Entah bila, aku nak telefon.. Ibu
Selalu aku belikan hadiah untuk.. Pasanganku
Entah bila, aku nak belikan hadiah untuk.. Ibu

Renungkan:
“Kalau kamu sudah habis belajar dan berkerja, bolehkah kamu kirim wang untuk Ibu? Ibu bukan nak banyak, lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah”. Berderai air mata aku. Hari ini kalau Ibu mahu lima ratus sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan. Tapi Ibu sudah tiada. Aku tidak berkesempatan lagi, bukan lima puluh ringgit, lima puluh sen pun tidak sempat aku kirimkan! Hanya yang termampu Al-Fatihah, Al-Fatihah, Al-Fatihah.

Al-Fatihah juga kepada saudara-saudaraku yang telah kehilangan Ibu tercinta. Kasihnya ibu membawa ke syurga.

03 May 2010

Kenali Putrajaya

1. Adakah hotel bajet disediakan di Putrajaya?

Pada masa kini masih belum ada hotel bajet dibangunkan di Putrajaya.
Walau bagaimanapun, terdapat perancangan pembangunan sebuah hotel bajet di Plot Z10 berhadapan dengan Kompleks Perniagaan Alamanda.
Di samping itu, Pihak Perbadanan Putrajaya juga telah membenarkan pembangunan beberapa hotel bajet diintegrasikan dengan semua Park & Ride yang terdapat di Presint 5, 7, 9, 12, 13, 14 & 17 yang boleh dibangunkan oleh pengusaha swasta yang berminat.

2. Adakah bengkel untuk membaiki kenderaan disediakan di Putrajaya?

Terdapat bengkel-bengkel yang telah beroperasi di Presint 14 dan di stesen minyak Petronas, Presint 16.
Sejumlah 4 kawasan industri perkhidmatan yang membenarkan aktiviti membaiki kenderaan di Putrajaya iaitu di Presint 5, 11, 14 & 19.

3. Apakah jenis-jenis kemudahan kesihatan yang telah disediakan di Putrajaya?

Terdapat sebuah hospital kerajaan di Presint 7 dan sebuah klinik kesihatan kerajaan di Presint 9. Terdapat sebuah klinik kerajaan dalam proses pembangunan di Presint 18 dan tiga (3) lagi tapak yang telah ditetapkan untuk klinik kerajaan di Presint 6, 12 dan 19. Terdapat Klinik-klinik swasta yang beroperasi di pusat-pusat kejiranan di Presint 1 (berhampiran kompleks membeli-belah Alamanda), 3, 8, 9, dan Presint Diplomatik. Walau bagaimanapun, pada masa kini masih tiada hospital swasta yang beroperasi di Putrajaya.

4. Adakah sistem rel disediakan di Putrajaya dan apakah yang telah dijalankan untuk mengatasi masalah perkhidmatan pengangkutan awam semasa?

Pada masa kini terdapat sistem rel di Presint 7 yang menghubungkan kawasan sekitar Putrajaya seperti KLIA, Tasik Selatan dan KL Central.
Bagaimanapun rangkaian rel di dalam Putrajaya masih belum dibangunkan. Perbadanan Putrajaya masih komited dengan perancangan itu dan akan dibangunkan sebaik peruntukan disediakan oleh kerajaan pusat.
Bagi mengatasi masalah kesesakan semasa, pihak Perbadanan Putrajaya telah menggalakkan penggunaan pengangkutan bas awam dengan penyediaan 70 buah bas pada masa kini dan akan diadakan tambahan 80 bas awam lagi pada Tahun 2010

kredit by Perbadanan Putrajaya


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...