26 June 2010

Paid To Blog

1. Sponsor Review

Mereka terima blog-blog yang paling kurang usianya sudah 3 bulan. Mereka memberi peluang kepada blogger meletakkan harga bagi setiap review. Untuk diluluskan blog kita seharusnya mempunyai sekurang-kurangnya 10 entri. Bayaran dilakukan melalui paypal.

2. Blog to Profit

Aku dah pernah menerima bayaran dari mereka. Blog yang diterima selalunya adalah yang telah 90 hari diwujudkan serta sentiasa dikemaskini paling tidak 2 kali seminggu. Ramai yang merungut tidak mendapat order seterusnya setelah melaksanakan tugas pertama ketika blog kita diluluskan. Kita boleh email kepada mereka tentang hal ini kerana mungkin atas sebab penyertaan yang banyak maka mereka terlepas pandang kepada blog kita. Bayaran juga dihantar melalui paypal.

3. PayU2Blog

Program yang paling nak sangat aku sertai tetapi sampai sekarang tak diluluskan. Mereka biasanya membayar 5 dollar bagi setiap entri yang mempunyai 60 perkataan bersama link yang mereka sediakan. Kalau blog kita tak diluluskan mereka tak akan hantar apa-apa email pemberitahuan maknanya setakat faham-faham sendirilah kalau dua hari tiada jawapan tu rejectlah. Melihatkan kepada tugasan yang hanya 60 perkataan tu amatlah berbaloi dengan bayarannya yang mana juga menggunakan saluran paypal.

4. Blogvertise

Blog kita perlulah selalu dikemaskini serta telah berusia 30 hari sekiranya nak menyertai program ini. Terkadang mereka bagi tugasan yang berlainan dengan konsep blog kita tetapi pandai-pandailah reka entri tu supaya nampak tak lari jauh sangat. Setiap entri tu paling tidak 2 hingga 3 perenggan dan jangan lupa amsukkan link yang diberi.

5. PayPerPost

Program ini sangat popular semasa di zaman kegemilangannya. Ada blogger tempatan yang mendapat ratusan dollar setiap malam dari program ini. Setiap entri yang dibuat adalah dari 50 hingga 300 patah perkataan. Walaupun tak sehebat dulu kita masih lagi boleh membuat duit dari program ini. Kalu dah rezeki tak kemana kan?

6. Linkworth

Program ini juga tak kurang hebatnya. Ada pelbagai pilihan untuk bayaran samada paypal,check dan wire transfer. Yang bestnya blog PR 0 pun adakala diterima dan mendapat order disini. Rugilah kalau tak cuba.

7. Review Me

Untuk diterima ke program ini blog kita seharusnya perlu mempunyai kualiti dari segi trafik dan juga page rank walaupun mereka tak nyatakan secara jelas blog-blog bagaimana yang diperlukan. Bayaran juga bergantung kepada kualiti blog. Pada aku cuba dulu mohon. Dapat tak dapat itu belakang kira yang penting kita dah cuba. Apapun pastikanlah blog yang di hantar tu sekurang-kurangnya punyai kualiti.

8. BuyBlogReview

Boleh dikatakan ini bukanlah program yang terlalu bagus untuk buat duit kerana tawarannya terlalu rendah sehingga 1-3 dollar . Tetapi untuk mencuba tak menjadi masalah cuma sekarang nampak pengiklan agak berkurangan disini. Program ini menerima juga blog yang tiada PR dan agak mudah untuk meluluskan setiap blog yang dihantar kepada mereka.

9. Smorthy

Sebagaimana program paid to blog yang lain Smorthy juga tak kurang hebatnya. Program ini juga memerlukan blog yang lebih 3 bulan sebagai syarat kelayakan serta diindex oleh Google dan Yahoo. Setiap tawaran paling minimum adalah 6 dollar untuk satu entri lebih kurang 200 perkataan. Oklah tu kan.. dulu aku buat artikel 200 words baru dapat 2 dollar. Sepertimana yang lain program ini juga ada pilihan bayaran melalui paypal.

10. Loudlaunch

Satu lagi program yang boleh disertai. Syarat kelayakan bagi blog adalah telah 2 bulan beroperasi serta kerap dikemaskini. Setiap entri hendaklah berada di muka hadapan sekurang-kurangnya 14 hari. Bayaran adalah melalui paypal.

11. Bloggertiser

Program ini hanya menghubungkan antara blogger dengan pengiklan (advertiser). Blog kita akan dipaparkan dibahagian marketplace mereka dan sekiranya ada advertiser yang berminat maka kita boleh berunding harga dengan mereka. Bayaran adalah mengikut perjanjian yang telah dibuat dengan pengiklan tetapi sebaik-baiknya biarlah yang menggunakan paypal. Mudah dan pantas bukan!

Tahun 90an Punye Citer

Gaban

Gaban ni bukan spesis hantu raya macam Ultraman. Jadi dia tak memperturunkan kuasa menjadi Gaban tu kat orang lain. Lagipun letih jadi Gaban ni sebab asik nak kena masuk dalam ruang angkasa setan jee kan. Mujur ada pedang Laser Gaban Z potong dua. Kalu pikir-pikir balik apsal dia tak guna masa awal-awal lawan musuh yekk.. mesti ikut timing huhu.. Walau camanepun kalau dulu-dulu tengok cam best jek. Aku ikut juga senaman yang dia buat tu (yang selalu dia buat sebelum jadi Gaban dalam 0.05 saat tuu..)tapi taklak jadi Gaban. Jadi sawan adala.. huh

Maero Attack

Ada sesapa masih ingat dengan teknik ni? “Piring terbang!!” “Sommersoult berpusing”. Memang best laa cerita ni.Sampai lagu dia pun orang ingat. Entah berapa kali agaknya aku cuba buat piring terbang tapi tak jadi-jadi. Nama heroinnya Chun dan boleh tahan cun jugaklaa. Disiarkan setiap petang time hari persekolahan. Memang kalau boleh taknak miss tengok citer ni tapi bila dah bersekolah tak boleh buat apa jugaklaa.. Time-time tu macam kemaruk jee nak main bola tampar.Ceh!

Miss Comet

Cerita ni tak lama disiarkan kat TV. Mungkin atas sebab ada unsur tahyul ke hapa aku tak pasti. Ianya kisah sorang remaja perempuan dari planet lain dengan tongkat saktinya. Kira boleh buat macam-macamlaa dengan tongkat tu. Cerita ni disiarkan kat tv sekali ngan Gaban tapi tetiba jee stop termasuk cerita Gaban. Cuma Gaban bernasib baik apabila ditayangkan semula. Dalam aku cari-cari poster cerita ni ada terjumpa satu.. entah betul entah tidak.. aku letak jee tuh.. yang aku ingat baju dia warna kuning camtu jugaklaa.

Kesatria Baja Hitam

Ahah! ini memang aku minat sangat sampai sanggup ponteng sekolah agama.. burukkan? Tapi itulah penangan Kesatria Baja Hitam dengan tendangan padu mautnya. Aku masih tak lupa motor belalang tempur yang dia pakai tuh. Masa citer ni masuk TV, Gaban pun disiarkan semula. Tapi macam dah tak best tengok gaban masa tuh. Kalau sekarang pun tengok cerita ni, aku masih boleh layan lagi.. heh.

Kickers

Ini pulak cerita pasal main bola sepak. Skill diorang janganlaa ikut.. memang dasyat gile tut..! Watak utamanya Takeru. Yang paling takleh tahan bila gol keeper duk kat atas tiang gol dan pihak lawan dok berputar-putar kat udara. Kira citer ni bagi semangat jugaklaa kat team bola sepak sekolah walaupun kita tak mampu nak buat skill diorang semua tuh. Teringin nak tengok balik cerita ni.

Itu antara 10 yang menarik pada aku. Ikutkan dalam list aku ni banyak lagi.. macam Toriton, Shogun Samurai, Patlabor, Flashman, Maskman, Blue Bink dan beberapa lagi. Sekarang pun tak kurang siri-siri sebegini disiarkan kat TV kan? Aku raa macam nak cari satu masa untuk tonton kembali cerita-cerita lama tu.. sebab ia boleh mengimbau kenangan-kenangan lalu. Oklah, sebelum aku tutup cerita nih kita layan dulu satu lagu dari siri Mospeada. Ada dua versi.. kita dengar yang Jepun dulu.. heh.

kredit by Nuaeman

Khasiat Coklat





Coklat adalah kaya dengan antioxidant
seperti catechins an phenols. Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.


Coklat hitam dikatakan mempunyai empat kali kadar catechins dan phenols berbanding teh. Untuk makluman, satu kajian menyatakan, minumlah teh tanpa susu untuk mendapat khasiat antioxidant teh.

Phenols dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung. Antioxidant yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat.

Coklat tidak mengemukkan. Tidak ada satu jenis makanan akan menyebabkan gemuk. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori. Jika kalori ini tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang menyebabkan kegemukan. Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana, bukan sekadar coklat malah semua jenis makanan.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Pittsburgh mendapati coklat tidak menyebabkan migrain seperti yang disangkakan sebelum ini. Mereka yang sering mengalami migrain atau sakit kepala boleh memakannya tanpa perlu risau ia akan menyebabkan sakit kepala.

Malah coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, yang menjadi penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat keluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira.

Makan seberapa banyak dan kerap, coklat bukanlah bahan ketagihan. Permakanannya boleh dihentikan bila-bila masa.

Makan coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu.

Coklat bukanlah penyebabkan jerawat. Jerawat disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik. Jangan streskan diri, makanlah coklat. Ia boleh tenangkan anda sewaktu stres.

Coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine, bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Coklat adalah salah satu makanan aphrodisiac. Phenylethylamine adalah kimia yang berkait dengan amphetamines. Ia meningkatkan aliran darah, kadar glukos dalam darah, jadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas. Coklat boleh dikatakan makanan untuk seks selain tiram.

Coklat berwarna hitam merupakan sumber tembaga (copper) dan dalam kadar sedikit adalah perlu untuk kesihatan metbolisma dan membantu menghalang penyakit Alzhemier's dan osteoporosis.

Bagi wanita yang menghadapi PMS, makan coklat dapat membekalkan magnesium yang diperlukan oleh badan. Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).

Selain coklat, mengambil soya 40mg ke 80mg sehari boleh melegakan masalah yang timbul akibat datang haid kerana soya mengandungi phytoestrogens, struktur kimia yang hampir sama dengan estrogen. Mampu menolong mengurangkan ketegangan.

Bagi wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak wanita, yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.

Makan coklat adalah baik untuk kita, namun seperti mana-mana makanan janganlah ambil berlebihan.

25 June 2010

Kecur air liur lihat makanan laut segar di Tanjung Api


PEMANDANGAN bot mudik pada waktu petang di Sungai Kuantan sungguh mendamaikan.


JIKA bertandang ke Kuantan, tidak lengkap rasanya jika terlepas daripada menikmati angin nyaman dan pemandangan indah di Tanjung Api.

Lokasinya hanya tiga kilometer dari bandar Kuantan.

Jika menyusur Jalan Teluk Sisek menghala Teluk Chempedak, perhatikan papan tanda di sebelah kanan jalan dan pasti tidak sesat untuk sampai ke Tanjung Api.

Bukan sahaja untuk berekreasi, menu hasil laut segar juga banyak dijual di gerai-gerai di sekitar Pasar Tanjung Api.

Sebut sahaja jenis ikan, udang atau ketam yang ingin dinikmati.

Kecur air liur bila melihat udang lipan karang, udang galah, ketam batu sepit merah, ibu tenggiri, terubuk dan sotong bunga besar yang dipanggang oleh peniaga di situ.

Paling istimewa, menu ikan panggang yang disalut tempoyak dan ketam bakar yang direndam terlebih dahulu dengan sos masam manis.

Dicicah pula dengan sos kicap khas yang begitu popular di sini terlalu sukar untuk diketepikan.

Rasa segar dan manis aslinya yang diadun dengan pelbagai ramuan tulen terpilih sudah tentu tidak menghampakan.

Harga pula hanya RM30 hingga RM50 untuk hidangan sekeluarga.

Menurut seorang penduduk tempatan, Farawahida Mustaffa, 23, Pasar Tanjung Api sememangnya menjadi pilihan pengunjung yang bertandang ke Kuantan.

"Rugi kalau tak rasa makanan laut segar di sini. Isi ikan, udang atau ketam masih segar, rasanya pula manis. Boleh kempunan kalau tak cuba," katanya.

Sambil makan, lihatlah pemandangan bot-bot nelayan yang mudik di Sungai Kuantan dan berlabuh di jeti berdekatan Pasar Tanjung Api.

Selepas menjamu selera, rugi pula kalau tidak bersiar-siar di Taman Gelora yang terletak hanya satu kilometer dari Tanjung Api.

Kepada mereka yang rindukan pemandangan indah dan udara nyaman, Taman Gelora menjanjikan pesona yang diinginkan.

Desiran angin yang membelai pepohon rhu membuatkan minda berasa lebih segar apatah lagi taman ini berhadapan dengan laut yang sentiasa menghembus bayu segar.

Tidak hairanlah jika ia sentiasa dikunjungi pelawat yang mendambakan keindahannya.

Para pengunjung bukan sekadar mengambil angin, malah ada yang datang untuk bersenam dan berjoging.

Di tengah-tengah taman ini pula terdapat dua tasik buatan yang biru kehijauan lagi mengasyikkan iaitu Tasik Teratai dan Tasik Gelora.

Teruja dengan keindahannya?

Cubalah mengayuh 'bot-sikal' mengelilingi tasik. Sambil itu, bermainlah dengan ikan-ikan yang timbul di permukaan air.

Selepas penat beriadah dan makan angin di sini, singgah sebentar di warung nasi minyak Haji Yasir dan warung nasi dagang Taman Gelora yang sangat popular.

Namun, diingatkan supaya jangan terlambat kerana ia hanya dibuka sehingga pukul 12 tengah hari sahaja.

Dipendekkan cerita, kalau bertamu di Kuantan, jangan lupa masukkan Tanjung Api dalam senarai yang wajib dilawati.

23 June 2010

Erti Tangisan Wanita



Wanita Cantik yg suka Menangis…

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya “Mengapa ibu menangis?”

“Kerana aku seorang wanita”, kata sang ibu kepadanya.

“Aku tidak mengerti”, kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, “Dan kau tak akan pernah mengerti”

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, “Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?”

“Semua wanita menangis tanpa alasan”, hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis .

Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, “Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis ?”

Allah berfirman:

“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan ”


“Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya “


“Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh ”


“Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya ”


“Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya ”

“Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu”

“Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”


“Kau tahu:

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.”

“Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya tempat dimana cinta itu ada.”

Amalan 7 Tips Dalam Keluarga

1. PUJI – Setiap pasangan perlu saling memuji antara satu
sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima
kasih apabila diberi pertolongan.

2. PELUK – Pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk
memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana
pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. PENGHARGAAN – Amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. PERHATIAN – Mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian
boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. PERSEFAHAMAN – Memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan
memahami kerjaya masing-masing.

6. PERGAULAN – Pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan
masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui
batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang
ketiga.

7. PERCUTIAN – Perlu merancang percutian berdua-duaan dengan
pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

8. PERMOHONAN – Doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang
antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan
keseronokan dunia.

Konsert Kemuncak SuriaFM 2010 di Putrajaya


Suria FM - Muzik Terbaik 90an Dan Terbaru... membawa anda ke sebuah fenomena KEMUNCAK yang tidak akan anda lupakan... Buat julung kalinya, kami membawakan "90an Dan Terbaru"... bergabung di atas satu pentas. Saksikan persembahan hebat Slam, Hattan, Jinbara, Bumiputera Rockers, Aizat, Black Mentor, Akim, Mawi, Anuar Zain dan ramai lagi...

Pastikan anda terus mendengar Suria FM mulai minggu hadapan untuk mengenali artis-artis 'Otai' dan 'Terbaru' dengan lebih intim lagi. Hanya untuk Konsert Kemuncak Suria FM, Muzik Terbaik 90an Dan Terbaru....

Gambar Rozita Che Wan Kahwin

15 June 2010

Pokok Turi


Pucuk atau daun muda geti kadang-kadang dijual di pasar malam atau di pekan sehari. Masyarakat desa gemar memakan sayur ini dan biasanya dimasak lemak atau masak manis. Masyarakat desa juga menganggap pucuk geti sebagai julap. Jus dan bunganya dikatakan boleh mengurangkan inflamasi dan gatal hidung serta mengubati batuk. Air rebusan akar pula dikatakan dapat mengurangkan batuk dan mengeluarkan kahak.

Pucuk turi mengandungi khasiat yang tinggi, terutama vitamin C. Dalam tiap-tiap 100 gram bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 77.2 g, protein 8.4 g, lemak 1.1 g, karbohidrat 9.7 g, serat 1.8 g, kalsium 181 miligram (mg), fosforus 29 mg, besi 0.3 mg, natrium 23 mg, kalium 356 mg, karotena 5022 ug vitamin A 837 ug, vitamin B1 0.06 mg, B2 0.71, niasin 2.4 mg, vitamin C 114 mg.

p/s: dah lama tak makan sayur ni..best sgt

Doa Ketika Ditimpa Sesuatu Yang Tidak Disukai

Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya.


"Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih disukai oleh Allah dari mukmin yang lemah. Kedua-duanya baik. Bersungguhlah melakukan perkara yang bermanfaat kepadamu. Minta tolonglah kepada Allah dan jangan lemah.

Apabila kamu ditimpa sesuatu kesusahan, jangan berkata: 'Seandainya aku berbuat begini..dan begitu..' tapi berkatalah: 'Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya'. Sesungguhnya perkataan 'Kalau/seandainya' akan membuka pintu bagi gangguan syaitan".

Doa Untuk Memudahkan Sebarang Urusan

Maksudnya:

Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki.

Doa Ke Atas Musuh


Maksudnya:

Wahai Tuhan yang menurunkan kitab, yang pantas perhitungannya, kalahkanlah kumpulan kafir. Ya Allah, kalahkanlah mereka dan goncangkanlah kedudukan mereka.

Doa Ketika Berhadapan Dengan Musuh


Maksudnya:

Ya Allah, sesungguhnya kami jadikan Engkau sebagai penghapus mereka dan kami berlindung denganMu daripada kejahatan mereka.

Novel Lagenda Budak Setan

Lagenda Budak SetanMembuai jiwa, meruntun perasaan, mengundang ceria segala suka duka terhimpun di sini. adakah senyuman yang tercipta atau airmata kesudahannya? hanya Tuhan yang menentukan segalanya. . . Lebih satu dekad Kasyah mencipta cinta. Dari lelaki yang tak pernah kenal erti kasih sayang. . . dia menjadi pencinta agung. Dia tabah mengharungi apa saja. . . demi sumpahnya mencintai ayu sehingga ke akhir hayat. Setulus manakah agaknya cinta seorang lelaki yang pernah dilabelkan sebagai budak setan kerana kenakalannya di zaman persekolahan? Namun, berjayakah dia menyunting Ayu menjadi permaisurinya? Akan bahagiakah dia? Mampukah dibuktikan pada dunia. . . cinta adalah segala-galanya! Cuma Ayu yang punyai jawapan itu. Dan, Allah sebagai penentu! Dan, siapakah pula Katerina?

14 June 2010

Zoo - Akan Datang



Lakonan:

:
Ad (Pelakon Utama)
:
Sheila (Pelakon Utama)
:
Encik Din (Pelakon Pembantu)
:
Rain (Pelakon Pembantu)

ZOO merupakan sebuah filem komedi fantasi yang mengisahkan seorang jejaka bernama Lan yang mempunyai minat mendalam terhadap haiwan. Sikapnya yang ‘gila-gila’ membawa padah kepada dirinya apabila sering diberhentikan kerja. Pada suatu hari, ketika sedang menjual minuman di hadapan Zoo, Lan secara tidak sengaja masuk ke sessi temuduga yang dibuat oleh pengurus disitu, En. Din dan Lan mendapat jawatan tersebut. Dari saat itu bermulalah kisah Lan bersama haiwan-haiwan di zoo sebagai pengawal keselamatan.

Lan telah diperkenalkan kepada seorang lagi pekerja di situ iaitu Shila. Menurut Shila, ramai pengawal di situ telah lari selepas semalaman berkerja. Mereka mendakwa haiwan di zoo itu boleh bercakap tetapi Shila sendiri tidak mempercayainya. Lan yang mendengar cerita dari Shila bukan sahaja tidak mempercayainya malah telah mentertawakannya. Pelbagai insiden lucu yang berlaku pada hari pertama rondaan Lan di zoo tersebut. Lan sendiri melihat haiwan-haiwan di situ seperti singa, gajah, zirafah, monyet dan sebagainya bercakap dan menegur Lan.

Lan demam keesokan harinya. Lan menceritakan perkara tersebut kepada Shila dan En. Din tetapi mereka tidak mepercayainya. Begitu juga dengan Osman yang turut bekerja di situ tidak mempercayai kata-kata Lan. Osman pula pandai membodek En Din dan berlagak seperti pekerja yang baik dan boleh dipercayai. Pada suatu hari, zoo tersebut kecoh dengan kes kehilangan haiwan-haiwan exotic. Osman yang terkenal dengan sikap yang tidak disenangi telah menuduh Lan bersubahat dengan penjenayah mencuri haiwan-haiwan tersebut.

En Din yang percaya dengan semua tuduhan Osman itu telah memberi Lan surat amaran kepada Lan. Lan telah meminta pertolongan dari haiwan-haiwan itu untuk membuktikan dirinya tidak bersalah. Dari siasatan yang dibuat oleh Lan dan haiwan-haiwan di situ, mereka mendapati sindiket diketuai oleh Rain dan dibantu oleh Bad telah menyeludup haiwan-haiwan itu keluar tetapi ada orang dalam yang bersubahat.

Lan telah menamakan beberapa orang yang dicurigainya tetapi tiada bukti kukuh untuk menuduh mereka. Selang beberapa hari, zoo menjadi lebih kecoh apabila lebih banyak haiwan telah dicuri. Adakah Lan dapat membuktikan bahawa dirinya tidak bersalah? Adakah tepat seperti yang didakwa oleh Lan terhadap “suspek-suspek’nya? Bagaimanakah haiwan-haiwan itu dan Lan sendiri dapat membantu antara satu sama lain? Saksikan ZOO untuk mengetahui kesudahannya.

13 June 2010

Ost Lagenda Budak Setan



Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

Penyanyi: Filianti Vlee

Lagu 1Malaysia


Berdiri teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia

Sepakat rakyat didahulukan

Pencapaian diutamakan


Perpaduan mendapat rahmat

Toleransi kaum amalan bersama

Kejayaan kita bangunkan

Satu Malaysia


Dalam capai satu tujuan

Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia

Kita bina Satu Malaysia


Korus:


Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan

Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia


Ulang Korus (4x)


Satu Malaysia untuk semua

12 June 2010

Album Kenangan Abadi - Achik Spin


VCD1

1. Cari Ketenangan (RAKAMAN TERAKHIR) (DUET BERSAMA SITI NORDIANA)
2. Dalam Ingatan (UNREALEASED TRACK)
3. Satukan Rindu (UNREALEASED TRACK)
4. Rela (UNREALEASED TRACK)
5. Utusan Rindu
6. Dekat Di Sayang Jauh Di Kenang
7. Hadirlah Mustika
8. Janji Kita
9. Nadia
10. Insan Ku Sayang Kini Menghilang

VCD2

1. Engkau Yang Ku Cinta (LAGU BARU)
2. Sejuta Maaf (UNREALEASE TRACK)
3. Seorang Kawan (UNREALEASED TRACK)
4. Tiada Beza Di Sisi Nya
5. Malam Semakin Dingin
6. Nista
7. Di Mana Janjimu Dulu
8. Di Selubung Rindu
9. Engkaulah Ibu
10. Mengusung Rindu

11 June 2010

Sejuta Cinta Marshanda


MARSHANDA (Marshanda), gadis cantik yang selalu semangat, optimis, pekerja keras dan polos itu sedang dilanda perasaan bahagia. DELVIN (Baim Wong), pria yang selama 6 tahun terakhir menjadi pacarnya akhirnya ingin mengenalkannya dengan mamanya, FARAH Vicky Burki), yang selama ini tidak pernah merestui hubungan mereka.

Mereka dipertemukan saat acara wisuda Delvin, dimana Delvin menjadi lulusan terbaik, dan segera akan mewarisi hotel yang selama ini dikelola Farah. Tetapi pertemuan itu tidak seindah bayangan Marshanda, karena Farah tidak ingin anaknya menikahi wanita 'miskin'. Farah pun mengancam Marshanda.

Memang Farah selalu mencari jodoh yang tepat buat Delvin, karena ia mengharapkan Delvin bisa memimpin hotel miliknya yang berkongsi dengan keluarganya BEN (Ben Kasyafani). Tetapi sekali lagi Delvin berhasil membujuk Farah untuk bisa lebih mengenal Marshanda dan keluarganya. Farah pun kemudian meminta Delvin untuk mengundang Marshanda dan mamanya, Asri (Lulu Kurnia), ke rumah.

Namun saat bertemu dengan calon besannya, Bu Asri sangat shock! Karena Bu Farah tak lain adalah sahabatnya dahulu, yang entah kenapa pergi menjauhinya. Farah pun semakin membenci Marshanda setelah tahu kalau Asri adalah ibunya. Farah masih menyimpan dendam masa lalu yang menyebabkan persahabat mereka retak. Farah meminta Asri untuk menjauhi Marshanda dari Delvin atau ia mengancam akan mengungkapkan fakta di masa lalu yang belum diketahui Marshanda. Asri mengalami dilema yang sangat berat, dan ia pun meminta Marshanda untuk menjauhi Delvin secepatnya.

Marshanda bingung, dan ia pun dengan berat hati menuruti keinginan mamanya, walaupun ia sangat mencintai Delvin. Delvin tidak bisa berbuat apa-apa, karena di sisi lain Farah tiba-tiba sakit karena terlalu banyak menelan obat penenang.

Ketulusan cinta Marshanda dan Delvin diuji akan banyaknya kejadian-kejadian yang seolah-olah memang harus memisahkan mereka. Delvin mulai teralihkan perhatiannya oleh gadis lain, MERRY (Alice Sofie Norin), sahabat Marshanda dan Delvin, yang diam-diam selalu berusaha merebut Delvin dari Marshanda. Sedangkan kecantikan, kebaikan dan ketegaran Marshanda juga mengundang perhatian Ben,. Lalu datang ABEL (Ashraf Sinclair), yang walaupun awalnya tidak memperdulikan Marshanda karena selalu bertemu di kesempatan yang salah, namun lambat laun ia mulai memperhatikan Marshanda.

Bagaimanakah selanjutnya kisah hidup Marshanda?..

Rahasia besar apakah yang melibatkan Asri dan Farah, sehingga berdampak kuat akan kelangsungan cinta Marshanda dengan Delvin?..

01 June 2010

Khasiat Surah Al-Waqiah


Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”


Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain:

* Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

* Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berlimpah ruah.

* Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

* Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

* Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat. Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.

* Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya

* Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Puasanya “tidak memakan sesuatu yang bernyawa / tidak makan ikan, daging, segala haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.

* Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.

* Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.

Insya’Allah, dengan mengamalkan seperti berikut, ia akan menjadi orang kaya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...