26 March 2012

Ikan Patin Masak Tempoyak Bersama Buah Belimbing Besi


Bahan-bahan:

1 ekor Ikan patin(dipotong)
6 tangkai Cili api/padi
4 susu besar tempoyak (kasi pekat, baru best)
10 biji buah belimbing besi (yang telah dijerukkan oleh my FIL)
sedikit kunyit
garam secukup rasa
air secukupnya..


Cara-caranya:

Masukkan semua bahan ke dalam periuk, dan on kan api ye..tunggu la sampai masak..Dan boleh dihidangkan.. Senang je kan..Orang kata, kacang goreng je la..


Selamat mencuba..


p/s: ikan patin ni dibeli di Maran, Pahang. terbaik wokk..Harga berpatutan..RM7.00. Kalau kat Putrajaya ni, dah dapat RM4.00. Sebab kata my FIL. tu ikan patin tak sedap. kolam punyer..Oh patut le murah..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...