28 March 2014

Kitaran Hidup - My Anak Ketiga


Anak ke-3 ku. Now dah berusia 3 tahun.

Semoga menjadi anak yang soleh, beriman, murah rezeki, cerdik pandai dan panjang umur.

27 March 2014

Kitaran Hidup - My Anak Kedua


Anak ke-2 ku.. Sekarang dah berumur 7 tahun.

Semoga menjadi anak yang soleh, beriman, murah rezeki dan panjang umur.

26 March 2014

Kitaran Hidup - My Anak Sulung


Bermula dari bayi dan sekarang dah menjadi kanak-kanak berusia 9 tahun. Banyak gambar-gambar untuk disimpan sebagai kenangan.

Semoga panjang umur, murah rezeki, cerdik pandai dan solehah.

25 March 2014

MH370 Berakhir Di Selatan Lautan Hindi



Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, malam tadi mengesahkan penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi.

Al-Fatihah untuk umat Islam yang berada di dalam pesawat tersebut.

 Dari Dia kita datang dan dari Dia jualah kita kembali. 


23 March 2014

Sesi Memunggah Barang


Assalamualaikum w.b.t. / Selamat Sejahtera,

Last week busy memunggah barang kat tempat lama untuk dipindahkan ke tempat baru. Tapi tak habis punggah lagi yek nak sambung hari isnin. Ada sikit je lagi. Last week sibuk memunggah barang bos..Orang baru nak masuk bilik bos..Bos den takde, gi meeting kat oversea. Dia dah tinggalkan amanat pada aku dan muni. Banyak giler barang bos..Sakit pinggang..

Fail-fail pun kena ikut tuannya jugak ye..Mak oii banyaknya fail..mati den..nasib baik PRA tolong punggah.

OK, tunggu gambar di tempat baru pulak akan menyusul ye...

***Aku sedih sebab ramai kawan-kawan akan meninggalkan ku..

18 March 2014

Cerita Kesukaan Ku: Alice's Adventures In Wonderland



Summary of Alice in Wonderland

The Main Theme is that of growing up.

     Alice the protagonist must find her way through this strange place called "Wonderland".She is a 7 year old girl who while sitting with her sisters falls asleep and enters this world by falling down a rabbit hole. She follows the White Rabbit who leads her on many adventures throughout the book
     Lewis Carroll's book "Alice in Wonderland' is full of fanciful characters, each one adding a bit of humor and dimension to the story.When Alice falls down the rabbit hole she encounters various talking animals and an unusual Queen.Alice is the protagonist of the story,a little girl who goes on the adventure in Wonderland. The first character she meets is The White Rabbit, he reappears throughout the book and acts as Alice's guide, which is amusing because he doesn't seem to know even what time it is.
     The Caterpillar is like a very wise man who provides Alice with a way to control her growth.The Caterpillar who is not very friendly, is helpful by advising her to eat from the mushroom if she wants to change her size. The Caterpillar teaches Alice how to cope with the difficult situations she encounters in Wonderland. He shows her how to change size by eating the mushroom and thereby to adapt to her environment when needed. He is smoking a hookah on top of a mushroom. This character many felt was representing drug use with the hookah and the magic mushrooms which make her change size. This was one of the reasons cited for banning the book.
      Another character is a smiling cat who can disappear and reappear at will  named the Cheshire Cat. It is funny because sometime the cat leaves but his huge grin remains behind.The Cheshire Cat represents the time between adulthood and childhood.
   He reveals to Alice how although you follow the rules the rules can change after you have become comfortable with them . She then moves on and comes in contact with the Hatter and The Queen of hearts. They play an important part as antagonists in the story The Hatter is the leader of a perpetual tea time. The Queen of Hearts is the mad tyrant who rules Wonderland. The Queen represents an old person who has become quite mad. As Alice grows stronger and uses reason more, the Queen is becoming less reasonable and mad.
     The book is very complex and has a lot of symbolism conveyed through the characters and setting. He intricately weaves a story using these characters and many more lessor ones to tell his story. His goal was to teach a lesson to children about growing up in an entertaining way.Each character teaches Alice something about life and growing up in a dangerous world.

Kredit to :
https://sites.google.com/a/maricopa.edu/lewis-carroll-alice-in-wonderland/summary-of-alice-in-wonderland

13 March 2014

KerjaSeniKu - Relakan Jiwa


#KerjaSeniKu

Ini adalah hasil kerja seni ku..Seni ke???

Daripada terbuang masa dengan benda yang mengarut...aku cuba cari apakah perlu aku lakukan dengan minat ku ini..Aku suka kerja seni tapi aku tak pandai melukis..So, aku benda-benda cam ni je melalui laptop ku..

Lagu Relakan Jiwa nyanyian Hazama sangat menyentuh kalbu..1st time dengar lagu ni bila tengok teledrama JAUH lakonan Adi Putra dan Fauziah Gaus..Best sangat cerita ni..Kalau ulang hari-hari pun tak jemu..

Suka sangat lagu ni yang tak boleh diucapkan dengan kata..sukaaaaaaaaaaaaa sangaaaaaaaaaaaaat...

09 March 2014

Pray For MH370




Kita sebagai Umat Islam teruskan berdoa agar Allah S.W.T. temukan MH370 bersama para penumpang dan krew. Semoga Allah sentiasa memelihara mereka & diharapkan agar semua yang diuji ini akan terus tabah kerana ramai yang turut merasai kepedihan semua ahli keluarga MH370. Moga ada petunjuk dari Yang Maha Esa.

Aamin...

Pesawat MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal. Kedudukan terakhir MH370 sebelum hilang daripada radar adalah 065515 utara (longitude) dan 1033443 timur (latitude). - The Malaysian Insider

07 March 2014

Aku Sokong LM !!!


PENDERITAAN NurLiyana Abd Manan atau dikenali sebagai Liyana dalam berdepan kontroversi membabitkan suaminya, Romie Razin Adilha dengan pelakon jelita, Hanez Suraya nampaknya tidak dilalui secara sendirian apabila puluhan ribu penyokongnya mula "berkumpul" di Facebook.

Atas dasar menunjukkan sokongan, sebuah fan page Facebook, "Kami Sokong Liyana Manan" telah diwujudkan oleh pengguna Facebook bagi mempertahankan tindakan Liyana dan menyelar perbuatan Hanez yang dianggap sebagai perampas.

Rata-rata pengguna Facebook yang menyatakan sokongan kepada Liyana memuatnaik kata-kata semangat kepadanya untuk berdepan dengan situasi tersebut.

Malah menurut mereka, rakyat Malaysia sentiasa bersama Liyana dan akan sentiasa menyokong beliau dalam menghadapi kontroversi tersebut.

Berdasarkan tinjauan, laman Facebook yang diwujudkan semalam itu telah mencecah 69, 046 like hingga jam 11.30 pagi ini.

*** Aku dah like page itu semalam ye...Kenapa aku like?? Sebab aku adalah wanita, seorang isteri yang bermaruah..I hate HS..Tuhan bagi akal fikiran untuk berfikir..Bukan aku nak tunjuk baik, aku pun banyak dosa jugak..Siapa sanggup kalau laki sendiri ambil gambar dengan pompuan lain haaa..bermesra gitu...berpeluk sakan..ko mampu???

Tiket Konsert Lentera Timur


Hahaha...

Benda dah basi la weh..baru nak upload kat blog...baik takyah upload...

Tak kira, aku nak upload jugak..Untuk kenang-kenangan...TQ Kak z yang bagi aku tiket ni..muah muah..

06 March 2014

Aqil Dah 3 Tahun


Cepatnya masa berlalu...pejam celik pejam celik, anak no.3ku dah berumur 3 tahun..Dah boleh tambah adik ni!!!!Amboi...Rileks la dulu...

Aku ni jarang sambut-sambut besday..maybe keturunan rasanya. Mak aku tak pernah ajar sambut-sambut besday, hari ibu, hari bapa dll...kami bersederhana jek..bukan kedekut..

Tapi kadang-kadang ada gak sambut..dan tapi bukan setiap kali ada besday, kami akan buat..Oh NO!!!

Macam si Aqil suka minta mainan..beli je la..beli yang murah-murah je..macam si kakak, elok la beli baju..boleh pakai..

ok la...mama nak doakan Aqil dipanjangkan umur, murah rezeki, beriman, soleh dan hormat orang...


03 March 2014

Main Layang-Layang












Assalamualaikum/Selamat Pagi,

Nak cerita yang lebih boleh dikatakan basi le..hihihi...basi ke??

Gambar awal bulan lepas.. Bawa anak-anak main layang-layang di Presint 4 kat tanah lapang. Bagi sorang 1 layang-layang supaya tak berebut..Murah je belinya..RM2 je satu layang-layang. Ditakdirkan petang tu angin boleh tahan la..So, terbang tinggi jugak la layang-layang tu..

And part sedih, layang-layang aqil terbang sangkut ke atas pokok..ermmm..

Takpe, lain kali mama beli yang baru ye... :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...