08 April 2011

Kulat Sisir Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahannya:
2 cawan kular sisir / cendawan kukur
Segenggam cili padi Kunyit sebesar ibu jari 2 batang serai(dititik) 2 keping asam keping 1 biji kelapa parut(diambil santan pekat) Segenggam ikan bilis Garam scukup rasa

Cara-cara membuatnya:
Cendawan kukur hendaklah dicuci sehingga bersih.Tumbuk cili padi bersama-sama kunyit hingga lumat. Masukkan santan ke dalam periuk berserta cendawan kukur dan cili yang di tumbuk tadi. Masukkan juga serai, asam keping, garam dan ikan bilis.
Masak dengan api sederhana . Sesudah mendidih, kacau sebentar. Kemudian padamkan api.

p/s: ermmm sedapnya. Mana mau cari ini kulat? aku nak masak la nanti.Mabeles!!

3 comments:

  1. aku ingat kulat tu apa? Rupanya cendawan kukur hehehe....

    ReplyDelete
  2. faztee: angin ke..terliur pulak...
    yus:aku panggil kulat...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...