20 February 2011

Impian Termakbul

HASRAT penyanyi popular, Datuk Siti Nurhaliza dan suaminya, Datuk Seri Khalid Md Jiwa akhirnya termakbul apabila Masjid Al-Khalidiah di Sungai Petani berharga RM1.7 juta yang dibiayai sepenuhnya pasangan itu dirasmikan oleh Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, semalam. Sempena majlis itu, mereka turut mengadakan majlis tahlil dan doa selamat.

SUNGAI PETANI: Umat Islam di negeri ini diingatkan supaya memanfaatkan masjid dengan kegiatan ibadat selain menjadikannya tempat mengeratkan hubungan silaturahim sesama ummah dan bukannya untuk bertelagah serta bercakaran.


Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, bertitah masjid adalah tempat suci lagi mulia dan sehubungan itu umat Islam sewajarnya menjadikan ia sebagai tempat untuk meningkatkan ibadah kepada Allah dan bukannya dijadikan medan untuk melepaskan geram oleh mana-mana pihak.
Titah baginda, masjid juga tidak wajar dijadikan tempat untuk melepaskan kata-kata cercaan kepada mana-mana pihak selain bagi mendapatkan sokongan sebaliknya ia adalah tempat yang mulia bagi merapatkan hubungan ukhwah antara umat Islam.
"Umat Islam juga harus bersyukur dengan segala anugerah nikmat yang diberi oleh Allah, begitu juga dengan masjid kerana ia adalah kurniaan Allah.

"Oleh itu, umat Islam semua harus memuliakannya dengan menjadikan ia sebagai tempat beribadat dan mengukuhkan silaturahim.


"Justeru, beta menyeru agar umat Islam di negeri ini sama-sama mengimarahkan masjid dengan tujuan meningkatkan ibadat dan ketakwaan kepada Allah," titah baginda ketika mencemar duli berucap merasmikan Masjid Al-Khalidiah di Kampung Permatang Pasir, Tikam Batu, di sini semalam.

Hadir sama, Pengerusi Yayasan Nurjiwa, Datuk Seri Khalid Md Jiwa dan isterinya, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin. Masjid Al-Khalidiah dibina oleh Yayasan Nurjiwa dengan kos berjumlah RM1.7 juta dan pembinaannya bermula pada 2009 dan siap akhir tahun lalu bagi menggantikan masjid lama yang dibina pada 1896.

Sementara itu, Siti Nurhaliza ketika dihubungi berkata, “Siti rasa teruja kerana impian untuk melihat masjid ini siap sepenuhnya menjadi kenyataan.


“Bagaimanapun paling menggembirakan Siti ia dilancarkan secara rasmi serentak pada hari kelahiran suami Siti yang jatuh pada hari ini,” katanya penyanyi popular itu yang turut mengadakan majlis tahlil dan doa selamat di masjid itu malam kelmarin.

Khalid yang ditemui selepas majlis itu berkata, “sewaktu masih kecil dulu, saya sudah menyimpan hasrat untuk membina sebuah masjid dan saya bersyukur kerana apa yang saya impikan berjaya menjadi kenyataan. Alhamdulillah semua hasrat itu dapat dilaksanakan dengan baik dan berharap ia dimanfaat sepenuhnya oleh masyarakat kampung.

“Nama Al-Khalidiah itu dipilih dua orang yang berbeza iaitu guru saya di Makkah dan juga imam di kampung saya ini. Memandangkan maksud dia juga indah iaitu salah satu nama syurga dan juga sebuah keluarga yang besar jadi saya pun memilih nama itu untuk masjid ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...