26 June 2010

Paid To Blog

1. Sponsor Review

Mereka terima blog-blog yang paling kurang usianya sudah 3 bulan. Mereka memberi peluang kepada blogger meletakkan harga bagi setiap review. Untuk diluluskan blog kita seharusnya mempunyai sekurang-kurangnya 10 entri. Bayaran dilakukan melalui paypal.

2. Blog to Profit

Aku dah pernah menerima bayaran dari mereka. Blog yang diterima selalunya adalah yang telah 90 hari diwujudkan serta sentiasa dikemaskini paling tidak 2 kali seminggu. Ramai yang merungut tidak mendapat order seterusnya setelah melaksanakan tugas pertama ketika blog kita diluluskan. Kita boleh email kepada mereka tentang hal ini kerana mungkin atas sebab penyertaan yang banyak maka mereka terlepas pandang kepada blog kita. Bayaran juga dihantar melalui paypal.

3. PayU2Blog

Program yang paling nak sangat aku sertai tetapi sampai sekarang tak diluluskan. Mereka biasanya membayar 5 dollar bagi setiap entri yang mempunyai 60 perkataan bersama link yang mereka sediakan. Kalau blog kita tak diluluskan mereka tak akan hantar apa-apa email pemberitahuan maknanya setakat faham-faham sendirilah kalau dua hari tiada jawapan tu rejectlah. Melihatkan kepada tugasan yang hanya 60 perkataan tu amatlah berbaloi dengan bayarannya yang mana juga menggunakan saluran paypal.

4. Blogvertise

Blog kita perlulah selalu dikemaskini serta telah berusia 30 hari sekiranya nak menyertai program ini. Terkadang mereka bagi tugasan yang berlainan dengan konsep blog kita tetapi pandai-pandailah reka entri tu supaya nampak tak lari jauh sangat. Setiap entri tu paling tidak 2 hingga 3 perenggan dan jangan lupa amsukkan link yang diberi.

5. PayPerPost

Program ini sangat popular semasa di zaman kegemilangannya. Ada blogger tempatan yang mendapat ratusan dollar setiap malam dari program ini. Setiap entri yang dibuat adalah dari 50 hingga 300 patah perkataan. Walaupun tak sehebat dulu kita masih lagi boleh membuat duit dari program ini. Kalu dah rezeki tak kemana kan?

6. Linkworth

Program ini juga tak kurang hebatnya. Ada pelbagai pilihan untuk bayaran samada paypal,check dan wire transfer. Yang bestnya blog PR 0 pun adakala diterima dan mendapat order disini. Rugilah kalau tak cuba.

7. Review Me

Untuk diterima ke program ini blog kita seharusnya perlu mempunyai kualiti dari segi trafik dan juga page rank walaupun mereka tak nyatakan secara jelas blog-blog bagaimana yang diperlukan. Bayaran juga bergantung kepada kualiti blog. Pada aku cuba dulu mohon. Dapat tak dapat itu belakang kira yang penting kita dah cuba. Apapun pastikanlah blog yang di hantar tu sekurang-kurangnya punyai kualiti.

8. BuyBlogReview

Boleh dikatakan ini bukanlah program yang terlalu bagus untuk buat duit kerana tawarannya terlalu rendah sehingga 1-3 dollar . Tetapi untuk mencuba tak menjadi masalah cuma sekarang nampak pengiklan agak berkurangan disini. Program ini menerima juga blog yang tiada PR dan agak mudah untuk meluluskan setiap blog yang dihantar kepada mereka.

9. Smorthy

Sebagaimana program paid to blog yang lain Smorthy juga tak kurang hebatnya. Program ini juga memerlukan blog yang lebih 3 bulan sebagai syarat kelayakan serta diindex oleh Google dan Yahoo. Setiap tawaran paling minimum adalah 6 dollar untuk satu entri lebih kurang 200 perkataan. Oklah tu kan.. dulu aku buat artikel 200 words baru dapat 2 dollar. Sepertimana yang lain program ini juga ada pilihan bayaran melalui paypal.

10. Loudlaunch

Satu lagi program yang boleh disertai. Syarat kelayakan bagi blog adalah telah 2 bulan beroperasi serta kerap dikemaskini. Setiap entri hendaklah berada di muka hadapan sekurang-kurangnya 14 hari. Bayaran adalah melalui paypal.

11. Bloggertiser

Program ini hanya menghubungkan antara blogger dengan pengiklan (advertiser). Blog kita akan dipaparkan dibahagian marketplace mereka dan sekiranya ada advertiser yang berminat maka kita boleh berunding harga dengan mereka. Bayaran adalah mengikut perjanjian yang telah dibuat dengan pengiklan tetapi sebaik-baiknya biarlah yang menggunakan paypal. Mudah dan pantas bukan!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...